K pizze nebo těstovinám se hodí pochopitelně červené víno, u domácích jsme pili výborné „della casa“, bez vignety.
Moc známých odrůd se tu nepěstuje, ale jedna přece jen:
AGLIANICO DEL VULTURE DOC – odrůda Aglianico pěstovaná na východních viničních tratích úpatí Monte Vulture a jihovýchodně až po Venosu.
Aglianico del Vulture je známé jako šumivé víno, avšak nejcennější z červených vín této oblasti je Aglianico z dubových sudů, zejména Riserva.
Nejlepší hrozny pocházejí z vulkanických půd v okolí Barile a Rionero, kde jsou klimatické podmínky podobné jako v severní Itálii.
Náhodou jsem toto víno našla v Praze v restauraci Brasilero /Aglianico del Vulture Riserva DOC 2010 Vigneti del Vulture, Basilicata/.
A moje oblíbené?
PRIMITIVO z oblasti Appulie, úžasná odrůda k masu i sýrům , malá ochutnávka je zde http://www.miovino.cz/