Zasednout s Kalabrijcem ke stolu je zážitek. I děda v pokročilém věku bude s vámi mluvit zasvěceně o jídle tak, že nechápete, proč tolik cavyků kolem sýra či vína, ale za chvíli jste pohlceni atmosférou a nadšeně přikyvujete.
Klidně na vás celá rodina a příbuzní s počtem 20 lidí počká do 23 hodin než dorazíte na avizovanou večeři, na které jste měli být už v osm.
A že by dali děti spát? No to ani náhodou.
Kdy jdou do postýlek a jak ráno vstávají do školy, to je mi trochu záhada, ale i to je Kalábrie.
Kromě úžasného červeného vína /vino rosso/ a špaget s dary moře /spaghetti frutti di mare/ milují kalabrijci feferonky nebo třeba lilek.
Ten používají jako přílohu téměř ke všemu nebo i na pizzu.
PIZZA CON MELANZZANE
Na pizzu:
- 500g hladké mouky
- 400 ml vody
- 2 lžičky cukru
- 2 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky soli
- 2 větší lžíce olivového oleje
Do mísy nalít vlažnou vodu, přidat cukr a promíchat, přisypat droždí, zamíchat a nechat ¼ hodiny ustát.
Vsypat sůl a přidat olej, nasypat mouku a vypracovat těsto, nechat kynout 2 hodiny.Lilky:
/2ks/ nakrájet na půl cm plátky, posypat solí a asi hodinu nechat vypotit, poté opláchnout, osušit a osmažit postupně na pánvi téměř do černa.
Plech na pečení vyložit papírem, nalít trochu oleje a doprostřed vykynuté těsto, prsty rozprostřít těsto po plechu.
Navrch sterilovaná krájená rajčata, posypat oreganem, osolit, opepřit, poklást plátky lilku, pokapat olivovým olejem a nastrouhat mozzarellu nebo pecorino.
Péci na 200 stupňů 20 minut.
V Kalábrii se více než kde jinde v Itálii používá ke všemu ostrá omáčka z chilli papriček.
Tak si ji vyrobíme : /nejlépe v rukavicích/
Crema di peperoncini
papričky omyjeme, podélně rozřízneme a odstraníme semena,
na prkénko nasypeme část soli a naskládáme půlky papriček řezem dolů, zasypeme druhou částí soli,
přikryjeme a zatížíme tácem, necháme 2 dny stát, potom dobře očistíme od soli a rozmixujeme s česnekem,
naplníme skleničky, zalijeme olejem a uskladníme v lednici.
/ na množství papriček asi polovina soli, na 100g papriček 1 stroužek česneku, olivový olej!